Polarbröd

Nu har det ekat tomt här väldigt länge. Men jag har sett att det trillat in lite folk här på sistone, så då fick jag ett nytt sug att uppdatera i den här bloggen.
Och det är väl ganska välbehövligt nu efter pandemi och pågående krig, med höjda kostnader på det mesta nuförtiden.

Alla måste vi väl dra ner på kostnader idag och jag är såklart inget undantag. 
Ett steg jag brukar ta för att hålla nere på kostnader är att baka eget bröd.
Om man är en macka-älskare som jag så är detta recept, absolut, ett att spara i receptbanken.

(null)

Polarbröd 
16st

50g jäst
5 dl röd mjölk
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl ljus sirap
1.5 tsk salt
6 dl rågsikt
6 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke och värm mjölken fingervarm. Lös upp jästen i mjölken.
2. Ha i smör, sirap och salt.
3. Tillsätt mjölerna lite i taget och knåda ihop det till en smidig deg.
4. Jäs i ca 60 min
5. Dela upp degen i 16 st klumpar och kavla/tryck ut och nagga sedan med gaffel.
6. Starta ugnen på 250 grader och låt bröden jäsa under tiden (i ca 30 min)
7. Grädda dem sedan i ca 7 minuter

Dessa blev väldigt billiga bröd då jag köpte den billigaste mjölken och smör och vetemjöl på extrapris.
Men såhär landade mina bröd på i pris.
(Priset gäller den exakta använda mängden, inte vad tex smörpaketet kostade att handla)

Jästen för 4.45:-
Mjölk för 6.63:-
Smör för 7.50:-
Sirap för 2.64:-
Salt för 0.10:-
Rågsikt för 4.66:-
Vetemjöl för 2.88:-

Totalkostnad för 1 bröd 1.80:-
Men sen brukar jag dela brödet på två och då blir kostnaden för en smörgås 0.9:-, eller rättare sagt 90öre.

Så ja -helt okej! 

Dessa blev dessutom ganska stora bröd, så nästa gång provar jag nog att göra degen i 20 bröd istället. Och då går alltså styckkostnaden ner lite till.
Visa fler inlägg